Hej alla SSVS-medlemmar!

Jag hoppas allt är bra med er alla! I skrivande stund har ESVS årliga möte rätt nyligen gått av stapeln i Rotterdam, i form av ett hybridmöte, med 417 deltagare på plats i Rotterdam och 639 deltagare via on-linedeltagande. Den svenska representationen vid mötet var god och flera kollegor medverkade som talare, moderatorer och workshopledare både ”on-site” och ”on-line” vilket var väldigt roligt att se och höra! Nästa år kommer ESVS-mötet i slutet av september att hållas i Rom, och i första hand då som ett ”face-to-face-möte”. Vore roligt med ett starkt svenskt deltagande även då! Dessutom planeras ju ESVS translationella möte i självaste Stockholm den 7-8 juni nästa år; på temat: ”Limb ischemia from pathophysiology to clinic.

Jag vill passa på att informera lite om ESVS, det värdeerbjudande som ett medlemskap i ESVS innebär och lite om pågående aktiviteter inom den europeiska föreningen. ESVS har de senaste åren arbetat mycket aktivt med att öka värdet av ett medlemskap vilket avspeglas i arbetet med ”ESVS Academy” som ordnar utbildningar inom olika ”pathways” relevanta för oss kärlkirurger och kärlkirurger under utbildning (f n finns ”pathways” för aorta, benartär och venösa sjukdomar) samt i inrättande av Masterclassmötet i januari. Vidare har ESVS arbetat mycket aktivt med att framställa utbildningsmaterial på sin hemsida och har där tillgängliggjort bland annat en växande virtuell textbok, olika utbildningsvideos samt podcasts (vilka för medlemmar nås via ”Membership area” på www.esvs.org; icke medlemmar kan läsa lite om delar av detta arbete i en färsk Editorial i EJVES: https://www.ejves.com/article/S1078-5884(21)00594-3/fulltext?dgcid=raven_jbs_etoc_email).

ESVS arbetar även aktivt med behandlingsriktlinjer, ibland även i samarbete med andra internationella intresseföreningar såsom till exempel den amerikanska kärlkirurgiföreningen (SVS); och alla dessa behandlingsriktlinjer publiceras open access i EJVES samt tillgängliggörs kostnadsfritt för mobilt användande via ESVS guideline app. Slutligen stödjer ESVS arbetet i kärlregisternätverket Vascunet där Swedvasc medverkar synnerligen aktivt, representerade av Birgitta Sigvant och Kevin Mani. Vascunet-samarbetet medger jämförelser/benchmarking mellan olika europeiska och icke europeiska länder och jag tror det är en viktig pusselbit i upprätthållandet av en god kvalitet samt i utvecklingen av den kärlkirurgiska vården i Europa.

Som ni kanske känner till stödjer ju SSVS generöst alla ST-läkare i kärlkirurgi i landet genom att betala ESVS-medlemskapet för dessa, inklusive (onlineversionen av) EJVES. Som ni nog noterat är det numera även möjligt att betala årsavgiften till ESVS samtidigt som medlemskapet i SSVS förnyas, och då till ett rabatterat pris. Observera att ESVS i år höjt avgiften till 1600 kr för fullt medlemskap och till 650 kr för pensionärer. För dom som önskar tidningen (EJVES) i pappersformat tillkommer en avgift på 420 kr och det gäller även för ST-läkare.

I korthet innebär ett medlemskap i ESVS bland annat följande förmåner:

  1. Gratis onlinedeltagande i ESVS Masterclass. Nästa tillfälle för Masterclass är planerad till fyra kvällar (12-13/1 samt 17-18/1 18:00-20:00) och temat är venösa kärlproblem (såväl ytliga som djupa sådana). Jag har kikat på programmet som ser riktigt intressant ut.
  1. Fri tillgång till on-line-versionen av EJVES, som ju är den internationellt ledande kärlkirurgiska tidskriften, och som ju nyligen även slog nytt rekord när det gäller impact factor (som nu är imponerande 7.069 vilket till exempel är en något högre ranking än British Journal of Surgery har f n). För dem som önskar papperstidningen kan detta fås till en låg årlig merkostnad på 42 Euros (se ovan).
  1. Fri tillgång till ”membership area” på hemsidan (esvs.org) som är synnerligen fullmatad med aktuellt och uppdaterat utbildningsmaterial i form av ”virtual textbooks”, videos och podcasts. Rekommenderar er verkligen att vid tillfälle besöka den sidan, särskilt ni som redan är medlemmar; där finns numera väldigt mycket bra och matnyttig information samt utbildningsmaterial.
  1. Reducerad anmälningsavgift vid deltagande i ESVS Annual Meeting samt ESVS Translational Meeting, det sistnämnda kommer alltså att hållas i Stockholm till våren.
  1. Reducerad avgift för medlemmar (över 400 euro reduktion per artikel faktiskt) vid publicering av artiklar i open access-tidskriften ESVS Vascular Forum.
  1. Reducerad avgift för deltagande i ESVS olika kurser och seminarier.
  1. Möjlighet att söka stipendier för resor/fellowships från ESVS.

Hur blir jag medlem/förnyar jag mitt medlemskap?

Om Du redan är medlem och betalar medlemskapet via SSVS/SKF behöver du inte göra någonting. Bara invänta fakturan som skickas ut varje år av SKF/Barbara Dûrr. Om du vill förändra ditt medlemskap (kanske ha papperstidningen, eller om du har avslutat din ST och vill bli fullvärdig ESVS medlem) vänligen logga in på hemsidan under medlemskap/logga in och ändra dina uppgifter. Fungerar inte det kontakta SSVS sekreterare Andreas Öjersjö senast 17/12 på andreas.ojersjo@regionkalmar.se.

Observera att varje medlem ansvarar för att de uppgifter som finns registrerade på SSVS hemsida angående ESVS medlemskap stämmer (det rekommenderas därför att ni loggar in och kontrollerar uppgifterna). De som registrerat önskan om ESVS medlemskap via SSVS på hemsidan 17/12 kommer att få samt faktureras dubbelt medlemskap (dvs. i både SSVS och ESVS) och debiteras för det i samband med att SSVS och SKF:s årsavgift erläggs. Meddelande om utträde ur ESVS (ta bort markering för ESVS medlemskap under dina uppgifter på hemsidan) efter 17/12 2021 gäller från 1/1 2023, dvs det går inte att avbryta ESVS-medlemskapet för 2022 efter den 17/12 2021.  Fungerar inte inloggningen på hemsidan har du antagligen angett en gammal e-postadress, följ då länken för detta på hemsidan.

Om ni har frågor, funderingar eller synpunkter på någon aspekt gällande ESVS och organisationens arbete är ni såklart välkomna att kontakta undertecknad!

Med vänliga hälsningar

/Joakim Nordanstig